Malatya’nın Geleceğini Şekillendiren İsim Başkan Gürkan - Kayhan İNCEOĞLU

Malatya’nın Geleceğini Şekillendiren İsim Başkan Gürkan


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan uzun bir süreden beri ele alıp yazmak özelinde anlatmak istediğim bir hizmet adamıdır.

Yaklaşık 35 yılı aşkın süredir tanıdığım gazetecilik hayatımda sayısız haberini yaptığım bir o kadar da başarılarına tanık olduğum Selahattin Gürkan verilen her görevin bilincini yaşayıp yerine getirerek layıkıyla yapmıştır.

Malatya’da Malatyalıların gönlünü ve takdirini her dönem kazandı. Gürkan; 2019 yılı yerel seçimlerinde Malatya özelinde daha önce ulaşılamamış yine Türkiye genelinde de rekor bir oy oranı ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

“Görev istenmez verilir” anlayışı odağında hareket ederek bulunduğu görev ve sorumluluklarını pratik çözümlere kavuşturmuş, yaratıcı fikirlerini sunmuştur. Malatya’da olmaz, denilen birçok proje ve eserini Malatya şehrine kazandırması Selahattin Gürkan’ı Şehrül emin yolculuğunda hep ileriye taşımıştır.

Malatya'nın büyük mirası Arslantepe höyüğü UNESCO listesinde…

Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminde Türkiye’de eşine az rastlanır çalışmalarla Anadolu’yu anayurt yapan “Destan Şehri” sözü ile herkesin hafızalarına kazındığı tarihi ecdat yadigârlarının  ayağa kalkması için yaptığı üstün gayretler sarf etti. Bugün Orduzu bölgesinde, Arslantepe Höyüğü ve Battalgazi ilçesinde bulunan eserler onarılarak aslına uygun hale getirdi. On binlerce yerli ve yabancı turistin Malatya’ya gelmesine vesile oldu.

Aslantepe höyüğü Dünya UNESCO listesinde Sayın Gürkan Başkanın sayesinde hak ettiği yerini aldı. Daha yüzlerce geçmiş dönemlere ışık tutan “'Medeniyet, ilim - irfan ve kahramanlık destanları yazan şehrin mirasçılarıyız” diyerek Vakıflar genel müdürlüğüyle birlikte yaptığı sayısız projeler sayesinde Malatya’nın tarihine yeniden ışık tutuldu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında Destan Yazan Başkan…

Halkın teveccühü ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isabetli seçimlerinin ne kadar haklı olduğunu 3 yıl gibi kısa bir sürede gösterdi. Sayın Selahattin Gürkan Malatya’nın en öncelikli konusu “Birlik ve Beraberliği sağlaması” oldu.

Seçimlerde herkesin yürekten inandığı “adam gibi adam” ,  “hakiki Malatyalı” dediği başarılı isim Malatya’nın öz evladı Selahattin Gürkan’ın ben değil biz anlayışıyla adaletli şekilde herkese eşit hizmet etmesiyle gönüllere dokundu.

Seçimlerde belediye başkanları projelerini açıklarken Malatya halkı Sayın Gürkan’dan öyle emindi ki proje sormayı boş verin sadece Malatya’da birlik beraberliği sağlayın Malatya özüne dönsün dediler ve Sayın Başkan Selahattin Gürkan seçimlerde bir tek şunu veya bunu geldiğimde yapacağım şu projem var demedi.

Önce birlik beraberlik dedi ve 3 yıl gibi kısa bir sürede enkaz olarak aldığı Malatya Büyükşehir Belediyesini sorunlar yumağı Malatya’yı Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirine mazhar olarak örnek gösterilecek kadar büyük hizmetlerde projelerde bulundu. Selahattin Gürkan Ulusal ve Uluslararası kurum ve kuruluşlardan taltif edilen çok sayıda ödül ile beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi Yılın Belediye Başkanı Ödülü’ne ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştür.

Yapılan her hizmeti beytülmal olarak yetimin ve Malatyalıların hakkını düşünerek devletin öz kaynakları ile bir kuruşunu heba etmeden hizmete dönüştürmesi sonucu Malatya hak ettiği gerçek kimliğine büründü.

Malatya’da Yapılmayan ne Kaldı?

Sayın Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanlık görevine geldikten sonra 3 yılda Malatya’nın ilçeleri başta olmak üzere mahalleleri hizmetleriyle ihya etti. 100 yılda yapılan hizmetlerin 100 katı 3 yılda yapıldı.

Malatya’nın en büyük sorunlarından ulaşım konusunda açılan yeni yollar ve düzenlemelerle Malatya trafiği rahat nefes aldı.

Kuzey Çevre yolu Selahattin Gürkan Başkan döneminde yapımına başlanarak belli bölümleri açıldı.

Dünya Kayısı Başkenti Malatya’da Fiziki olarak yakışmayacak ve ihtiyaca cevap veremeyecek şekilde olan Şire Pazarı, Yaka mahallesinde yeni Şire Pazarı yapılmak suretiyle devasa projeyi hayata geçirmesiyle sorun çözüldü.

Tahıl Deposu Malatya’da şehir içerisinde sıkışmış Buğday Pazarı yine birçok Büyükşehir de olmayacak büyüklükte modern yapılarla Yaka Mahallesinde yeni Buğday Pazarı ile sorunu çözüldü.

Malatya’nın içme suyuna alternatif yüzyıllarca yetecek 1 değil 2 değil 3 tane yeni temiz su kaynağı kazandırılarak Malatya’nın su ihtiyacı sağlandı.

Malatya Tarihinde eşine az rastlanır altyapı, kanalizasyon, yol, asfalt ilçe ve mezralarda dahil yapılmayan yer kalmadı.

Malatyalının nefes alacağı alanlar 3 yıl gibi kısa sürede onlarda kat fazlasıyla halkın hizmetine sunuldu, Millet Bahçesi, Parklar, Bahçeler, Pınarbaşı reklarasyon alanı, Turgut Özal Tabiat Parkı gibi alanlar Başkan Gürkan döneminde kazandırıldı.

Malatya tarihinde Kayısı Festivali rekor katılım ile birlik ve beraberlik içerisinde yapıldı. Belediyenin kasasından beş kuruş para çıkmadan sponsorlar ile en kaliteli sanatçılar Malatya halkıyla buluşturuldu.

Özel Harekât Bölge Başkanlığının gelmesinde yüzde yüz emeği olan Başkan Gürkan 4.500’e yakın Özel Harekâtçının Malatya ekonomisine sunacağı katkı ile esnaflara da gelir artırıcı çalışmalar yaptı.

Hantal ve zarar eden belediye’ye ait kuruluşları dizayn ederek az kar eden borcu olmayan ve asli görevleri Malatya halkına kaliteli hizmet sunmak olan şirketleri ayağa kaldırdı. Binlerce Malatyalıya aş ve iş imkânı sağladı.

Pandemi döneminde yaptığı birçok desteğin yanında kapalı olan esnaf kesimine de verdiği desteklerle esnafların ayakta kalmasına destek oldu.

Sayın Selahattin Gürkan Belediye Başkanı görevinde değilken Malatya’nın ikinci üniversitesi gerekliliği için şehirdeki ilk ses oldu. Gürkan, bugün Belediye Başkanlığı döneminde Turgut Özal Üniversitesi’nin yer tahsisi ile birlikte pek çok hizmeti de yine sağladı.

Bu yazdıklarımız Sayın Selahattin Gürkan’ın yaptığı hizmetlerin onlarcasından biri kaçı, sosyal donatıları, Kültürel kazanımları daha yazmadım.

Sayın Selahattin Gürkan’ın Malatya’ya verdiği en büyük hediye Malatya’da Birlik ve Beraberliğin sağlanması için verdiği başarılı mücadeledir.

Bugün Sayın Başkan’a kimse diyemez ki şu yapılmadı, bu hizmet neden yok veya bu eksik. Çünkü; Malatya’da yapılmayan ne Kaldı?

Bu nedenle Malatya Sayın Selahattin Gürkan’a Minnettar. Laf olsun diye laf konuşup ortada dedikodu yapanları da Malatya halkı ciddiye almıyor. Bunu da belirteyim.

Malatya Tarihinde gelmiş geçmiş tüm belediye başkanlarının hizmetlerini de ortaya koyalım 3 yılda sayısız başarı sağlayan görev bilincini hakkı ile yerine getiren Sayın Selahattin Gürkan’ın hizmetlerini de bakalım hangi kefe ağır gelecek.

Sayın Selahattin Gürkan Malatyalıdır Malatya’nın değeridir, Öz evladıdır. Eskilerin güzel bir sözü vardır” Yiğidi öldür ama hakkını yeme”

Kayhan İNCEOĞLU

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI