Demez' Ruh Sağlığı Hizmetlerinde Devamlılık Önemli'

6 Şubat Depremlerinden etkilenen 11 ilde yaşayan vatandaşların yaşadığı problemlere dikkat çeken Klinik Psikolog Mehmet Demez önemli uyarılarda bulundu.

PAYLAŞ
Malatya Derin Haber - Editör

        6 Şubat Depremlerinden etkilenen 11 ilde yaşayan vatandaşların yaşadığı problemlere dikkat çeken Klinik Psikolog Mehmet Demez önemli uyarılarda bulundu.

       Mehmet Demez açıklamasında” Maraş merkezli 11 ili sarsan deprem, özellikle ruh sağlığını olumsuz etkiledi. Birçok kamu, meslek ve sivil toplum kuruluşu depremzedelere psikolojik destek için konuyla ilgili uzmanlarını seferber etti. 

        Bu hizmetler belirli bir süre devam etti. Şu an sınırlı sayıdaki STK bu işlevi yerine getirmekte. Hizmetler şu an için ilgili kamu kurumunun psiko sosyal destek ekipleriyle yürütülmekte. Belirli bir süre sonra bu hizmetler de büyük oranda sınırlandırılacak. 

       Yaklaşık 9 milyon kişinin etkilendiği,6 Şubat depremlerinin üzerinden neredeyse 14 ay geçti. Birincil ihtiyaçlar kadar, psikolojik destek hizmetleri de hala önemini korumakta. 
Zor şartlarda aylardır yaşamak zorunda kalmış, yakınlarını kaybetmiş, ekonomik belirsizlik, gelecek kaygısı gibi problemlerin yanında, hala devam eden artçı sarsıntılar da var olan stres durumunundevam etmesine yol açmakta.

       Çocuk, ergen ve yetişkinlerdeki ruh hali değişimleri mutlaka düzenli olarak ruh sağlığı profesyonellerince takip edilmelidir.

      Bu anlamda hem çocuklara hem de yetişkinlere uzun süreli psikolojik destek hizmetlerinin devam ettirilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir işleyiş için bu hizmetlerin en az 2 yıl sürmesi gerekir. 

        Yine ruh sağlığı hizmetlerine erişimde de kolaylıklar sağlanmalıdır. Danışmanlık ve psikoterapi desteğine ihtiyaç duyan vatandaşlar için ilgili kurum ve kuruluşların mutlaka bu anlamda destek sunmaları gerekmektedir. Bünyesinde psikolojik destek birimi olmayan ilgili kurumların  - özellikle yerel yönetimlerin - bünyelerinde bu tarz psikolojik destek hizmet birimlerini mutlaka oluşturması ve ücretsiz destek sunması gerekir. 

       Psikolojik destek hizmetlerinin depremden etkilenen bireylere sunulan destek sonrasında, normal rutine geçildikten sonra da devam ettirilmesi büyük bir açığı kapatacaktır. 
Belki de bu şehrin şu an için gereksinim duyduğu 2 temel ihtiyaç alanı var; birincisi güvenlik alanı / konutlar – ikincisi ise ruh sağlığı. Bu iki alana yapılacak uzun süreli yatırımlar gelecekte belirleyici olacaktır. 


                                    Mehmet DEMEZ
                                      Klinik Psikolog

 

Bülten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN