Erdal Karabağ'ın Kaleminden' Malatyaspor'un İkinci Lige Alınma Öyküsü'

Malatya'nın güçlü kalemlerinden Şehrin Hafızası Erdal Karabağ'ın kaleme aldığı Malatya'nın Spor tarihinde iz bırakan olayların bu seferki yazı konusu Malatyaspor'un İkinci Lige Alınma Öyküsü oldu.

PAYLAŞ
Malatya Derin Haber - Editör

        Malatya'nın güçlü kalemlerinden Şehrin Hafızası Erdal Karabağ'ın kaleme aldığı Malatya'nın Spor tarihinde iz bırakan olayların bu seferki yazı konusu Malatyaspor'un İkinci Lige Alınma Öyküsü oldu.

SİYAH / BEYAZ – Erdal KARABAĞ

Malatyaspor'un İkinci Lige Alınma Öyküsü

        16.haziran 1966 tarihinde kuruluş işlemleri tamamlanan Malatyaspor,iki gurupta oynanan amatör kümede gurupların birinde  mücadele eder.Ancak. Daha sonra profesyonelliği tescil edilince amatör ligden çekilir.

AMATÖR GENÇ KARMANIN BAŞARISI

       1967 senesinin ocak ayında, Futbol federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye genç karmalar futbol şampiyonası  kapsamında,Malatya'da yapılan ve sekiz takımın katıldığı gurup maçlarında,Malatya amatör genç karma büyük başarı göstererek gurup birincisi oldu.Adanada yapılacak olan finallere güçlü bir kadroyla gitmek amacıyla genç karma yeni takviyelerle güçlendi.Final maçlarına katılacak  olan kadro şu şekilde belirlendi:

        Hürriyet gençlikten Hüsnü Nalcı. Haşim Doğan. Şahin Kışın. Rıza Gerçeker. Naci Şavata. Adafı takmından Ersin. Mustafa Karadağ. Urfalı Vedat. Demirspordan Yusuf Duman. Yıldız gençlikten Şahin ve Elazığ'dan kaleci  Erdem Önal. Ahmet Utkan. Selami. Ömer Tokgöz. Zeki. Ahmet Gül (pala Ahmet).Elazığ’dan takviye olarak alınan futbolculardan Ahmet Gül'den başka diğerlerinin hepsi,turnuvadan sonra Malatyaspor'a transfer oldu.

        Malatya genç karması. Adanadaki finallerde tüm  rakiplerini yendikten sonra,Bursa takımıyla final oynamaya hak kazandı.8.şubat.1967 tarihinde yapılan final maçı,uzatmaya karşın 0-0 bittiğinden,o.dönemki  statü gereği kura atışı yapıldı.Yapılan kura atışını kazanan Bursa takımı birinci Malatya takımıda ikinci oldu.

        Malatya genç karması kente gelişinde büyük bir törenle karşılandı.Bu takım,yeni kurulan Malatyaspor'un çekirdeğini oluşturacaktı.Genç kamanın bu başarısından sonra Malatya 2.Türkiye ligine alınmayı beklemeye başladı.

ORHAN ŞAREF APAK'IN MALATYA'YA GELİŞİ.

         Dönemin futbol federasyonu başkanı Orhan Seref Apak,2.Türkiye ligine alınmak için başvurusu bulunan Malatyaspor'un tesislerini incelemek ve kulüple ilgili bilgileri almak üzere Malatya'ya geleceği duyurulur.Bu olay kentte büyük heyecan yaratır.Orhan Şeref Apak'ın gelmesinde bir gün önce,o dönemlerde hava ikmal merkezinin yanında bulunan sivil hava alanından İnönü stadına kadar yüzlerce bayrak asıldı.

         Bayrak asma işlerinide Fevzi Yener ve Beden terbiyesi bölge müdürlüğünden Kadir Almasulu ve iki iffaiyeci tarafından gerçekleştirildi. Malatya'ya geleceği gün yüzlerce Malatyalı hava alanına akın etmiş,Orhan Şeref Apak,ı şehre getiren konvoy, İnönü stadına gelene kadar,Bölge müdürü Osman Çağlı'nın ifadesina göre 150 adet kurban kesilmişti.O günlerde beden terbiyesinde çalışan ve Malatyaspor'un kuruluş sürecinde  büyük katkıları olan Kadir Almasulu'nun o güne ait bir anısı şöyle anlatıyor.

        "Federasyon başkanının Malatya'ya geleceğı gün,spor salonunda da Alevi-Bektaşi gecesi  düzenlenmişti.Aşık Mahsuni.Davut Sulari ve Ali Ekber Çiçek bu geceye katılacaklardı. Konser, gece olmasına karşın salon öğlen saatlerinde dolmaya başlamıştı.Başkanı getiren konvoy bölge müdürlüğüne yaklaşınca spor salonuna girdim ve "Ne oturuyorsunuz federasyon başkanımız geliyor.

       Haydin hep birlikte karşılayalım." diyince herkes dışarı çıktı.Kim olduğunu ve ne için geldiğini bilmeden Orhan Şeref Apak'ı alkışlarla karşıladılar.Orhan Seref Apak bu karşılamadan oldukça memnun oldu.Hatta yaşlı,bir yığın insanın kendisini karşıladığını görünce çok duygulandı."

O gün statta yapılan gösterileride izleyen Apak,Ankaraya döndükten sonra Malatyaspor'un ikinci lige alındığı müjdesi Malatya'ya ulaştı....ⁿ
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN