Malatya Kültürel Mirasına Vakfedilen Bir Ömür' Celal Yalvaç'

Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu eğitimleri kapsamında 'Malatya Kültürel Mirasına Vakfedilen Bir Ömür: Celal Yalvaç' konulu program gerçekleştirildi.

PAYLAŞ
Malatya Derin Haber - Editör

        Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Malatya Kültür Mirası Okulu'nun düzenlediği "Malatya Kültürel Mirasına Vakfedilen Bir Ömür: Celal Yalvaç" konusu ele alındı. 

        Programa Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yiğit olmak üzere akademisyenler, yazarlar, gazeteciler, televizyoncular, STK Başkanları, Celal Yalvaç’ın çocukları, torunları ve birçok seveni katıldı.

        15 Aralık 2023 yılında hayatını kaybeden Araştırmacı - Yazar Celal Yalvaç,  konuşmacılar ve katılımcılar tarafında Malatya’ya tarihi ve kültürel noktada sağlamış olduğu büyük katkılar anlatıldı. Malatya Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleştirilen programa Tarihçi Yazar Nezir Kızılkaya’nın hazırladığı Celal Yalvaç’ın yaşamından kesitler sunan fotoğraf ve videosunda oluşan bir sunu katılımcılara izlettirildi.  

           Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu eğitimleri kapsamında ‘Malatya Kültürel Mirasına Vakfedilen Bir Ömür: Celal Yalvaç’ konulu program gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın yaptığı programda konuşmacı olarak Tarihçi-Yazar Nezir Kızılkaya, Malatya Nethaber Köşe Yazarı Vahdettin Yiğitcan ve Araştırmacı-Yazar Bülent Korkmaz yer aldılar.

Babamın Çalışmalarında Herkes Faydalanmıştır 

       Program da söz alan Celal Yalvaç’ın Gazeteci oğlu malatyahaber.com Yayıncısı ve Genel Yayın Yönetmeni İsmet Yalvaç, “Babam için düzenlenen bu programa katılan herkese çok teşekkür ediyorum. Babama dair çok güzel bir tanımı Vahdettin abi yazdı. Uygun bir tanım olduğunu düşünüyorum. Babamın ‘Vakıf İnsanı’ Babam 87 yaşında vefat etti. Bütün ömrü boyuncu çalışmalarını araştırmacı kıskançlığı olmadan herkesle paylaştı. Çalışmalarında akademisyen öğrenci herkes faydalanmıştır.   

O Benim Can Arkadaşımdı

         Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar da Celal Yalvaç ile ilgili hatıralarını anlatırken duygulu anlar yaşandı. Vefatına kadar arkadaşlık ettiği,yazıhanesinin müdavimlerinden, Malatya'nın yaşayan en eski fotoğrafçısı "Foto Spor Yusuf Usta" Yusuf Uğrar "Onun hakkını hiç bir zaman ödeyemem. O benim Can arkadaşımdı. Ne zaman yanına gitsem bugün geç kaldın derdi” sözlerinden sonra gözyaşlarına hâkim olamadı. 


Kimse İle İlgili Olumsuz Konuşmazdı

          Celal Yalvaç’ın Gazeteci oğlu Bülent Yalvaç ise, “Babamın Malatya sevgisi dışında insan sevgisi kimseye kin gütmezdi. Kimse ile ilgili olumsuz konuşmazdı. Bizleri de bu konuda uyarırdı” dedi. 

          Babasının hayvan sevgisi konusunda unutamadığı bir anısını anlatan Yalvaç , “Hiç unutamam kışın karlı bir havada Karakaya Baraj gölü ortasında bir adacıkta toplanan kedileri lastik bir botla Almancı Selahattin abiyle birlikte o bota binerek adaya gittiler. Kedilerin elbiselerini parçalamasına aldırmadan yakalayıp torbaya koydular, getirip karınlarını doyurduktan sonra MALET binasının yanına bıraktıktan sonra rahatladığını gözüne uyku girdiğine şahit oldum” ifadelerini kullandı.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN