• Haberler
  • Genel
  • Sarıtaş: Dayanıklı Kentler İnşa Etmek Mühendislerin Görevidir!

Sarıtaş: Dayanıklı Kentler İnşa Etmek Mühendislerin Görevidir!

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Abuzer Sarıtaş'tan Zemin Etütleri Konusunda Önemli Uyarı.

           TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Abuzer Sarıtaş’tan Zemin Etütleri Konusunda Uyarı.

          TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İl Başkanı Sarıtaş açıklamasında” Bilindiği üzere; yakın tarihimizde meydana gelen 17 Ağustos 1999 (7.4Mw) Marmara Depremi, 12 Kasım 1999 (7.2 Mw) Düzce Depremi, 19 Mayıs 2011 (5.9 Mw) Simav Depremi, 22 Eylül 2011 (5.4 Mw) Erzincan-Kemah Depremi, 23 Ekim 2011 (7.1 Mw) Van Depremi, 09 Kasım 2011 (5.6 Mw) Van-Edremit Depremleri, 01 Ekim 2019 (5.8 Mw) İstanbul Silivri Depremi, 30 Ekim 2020 (7.0 Mw) İzmir Depremi ve 6 Şubat 2023 (7.8-7.5 Mw) Kahramanmaraş Depremleri, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini açıkça ortaya koymuştur.

          Yaşadığımız büyük acıların, can ve mal kayıplarının ardından bu depremleri anmak, onlardan dersler çıkarmak, afetlere karşı hazırlıklı olmanın gerekliliğini vurgulamak ve dayanıklı kentler inşa etmek, bilim ve tekniğin izinden giden Mühendislerin görevidir.

          Zemin Etütleri konusunda yetkili Mühendislik disiplinleri; Gerek Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği gerek Türkiye Deprem Yönetmeliği uygulamalarında belirtilmiştir. Basın Yayın Kuruluşlarının,“ Zemin Etütleri konusun da yanlış anlaşılmalara mahal verecek açıklamalarda bulunmaması, toplumun hassasiyetlerinin de dikkate alması” gerekmektedir.

         Yaşamış olduğumuz, 1999 gölcük depreminden sonra, tüm Türkiye de olduğu gibi Malatya’da Zemin Etütleri yapılmaktadır. Ayrıca Zemin Etütleri Konusunda Yetkili kişi ve kuruluşlar Yasa ve Yönetmelikler ile belirlenmiştir.

         Türkiye, deprem riski yüksek olan ülkelerden biridir. Geçmişteki büyük depremler ve kazandığımız acı deneyimler, gelecekte de benzer felaketlerin yaşanabileceğini göstermektedir. Depremler, doğa olaylarıdır ve engellenmeleri mümkün değildir. Ancak, depreme karşı alacağımız tedbirlerle can ve mal kayıplarını en aza indirmek mümkündür. Deprem öncesinde dayanıklı yapılar inşa etmek, deprem anı ve sonrasında alınacak tedbirler, can ve mal kaybını azaltmada ciddi bir öneme sahiptir.

        Depremin oluşum mekanizmalarını ve parametrelerini inceleyen, bu bilgileri kullanarak doğayı daha iyi anlamamızı sağlayan sismoloji, Jeofizik Mühendisliğinin önemli bir alt dalıdır. Sismoloji, depremlerin nasıl meydana geldiğini anlamamıza olanak tanır.

       Jeofizik Mühendisleri, depremin oluş mekanizmasının incelenmesi dışında Jeofizik yöntemler ile depreme dayanıklı yapıların tasarımında gerekli parametreleri hesaplar ve sağlam, güvenli yapıların inşasını sağlamak adına önemli veriler sunar. Jeofizik yöntemler ile yapılan çalışmalar, hem mevcut yapıların zemin durumu ile ilgili analizler yapar, hem de yeni yerleşim alanlarında zeminlerin durumunu ortaya koyar.

        TMMOB Malatya Jeofizik Mühendisleri Odası İl Temsilciliği olarak, olası afetlerin etkilerini azaltmak dayanıklı yapıların oluşması için gerekli çalışmaları yapmayı, toplumda farkındalık oluşturmayı, diğer kamu ve kurumlar ile işbirliğini yaparak toplumu afetlere karşı hazırlıklı hale getirmeyi amaçlıyor ve toplum bilincini artırmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası
Malatya İl Temsilcisi

Abuzer SARITAŞ

Bakmadan Geçme

Malatya Derin Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!