Babuktu Sanayi Sitesinde Açık Kanal Tepkisi
Kadircan Esen, Babuktu Sanayi Sitesi'nde yaşanan altyapı ve çevre sorunlarını yerinde inceleyerek, bölge esnafıyla çözüm odaklı istişarelerde bulundu.
DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, Babuktu Sanayi Sitesi’nde yaşanan altyapı ve çevre sorunlarını yerinde inceleyerek, bölge esnafıyla çözüm odaklı istişarelerde bulundu.
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şubesi Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, Babuktu Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren imalatçılar ve müteahhitlerle bir araya gelerek bölgenin altyapı ve açık kanal sorunlarını yerinde inceledi. Toplantıda, esnafın karşı karşıya kaldığı çevresel ve yapısal problemler görüşülerek çözüm için adımlar atıldı.
Gerçekleştirilen toplantıda, bölgede uzun süredir devam eden altyapı eksiklikleri ve açık kanal problemi gündeme alınırken, DSİ ve belediyelerle koordinasyon sağlamak amacıyla Babuktu Esnafını temsil edecek bir komisyon kurulmasına karar verildi. Yatırım programında yer alan ve ihale süreci beklenen dere ıslahı projesinin de bu komisyon tarafından takip edilmesi kararlaştırıldı.
Kadircan Esen: “21. yüzyıla yakışmayan bir görüntü”
Toplantıda konuşan DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, sanayi sitesinde yaşanan sorunların yalnızca bölge esnafını değil, tüm Malatya’yı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Esen, “Buradaki mevcut görüntü ne yazık ki 21. yüzyıla yakışmıyor. Üstyapı olarak modern bir görünüm olsa da altyapıda çok ciddi gerilikler var. Esnafımızla birlikte istişare ederek bir heyet kurduk ve bu heyet ilgili kurumlarla görüşmelere başlayacak” dedi.
“Hedefimiz modern bir ticaret alanı oluşturmak”
Malatya'nın ticaret yapısına vurgu yapan Esen, “Her ne kadar biz inşaat müteahhitleri federasyonu olsak da, şehrin ekonomisi ve ticaret yapısı bizim için çok kıymetli. Burada hem tedarikçi üyelerimiz hem de müteahhit üyelerimiz faaliyet gösteriyor. Bu bölgeyi daha modern ve yaşanabilir hale getirmek için çalışacağız” ifadelerini kullandı.
“Hızlı sonuç için takipteyiz”
Esen, belediyeler ve DSİ nezdinde Babuktu ile ilgili çalışmalar olduğunu, bu projelerin hızlandırılması ve tamamlanması adına hem dernek olarak hem de oluşturulacak komisyonla süreci yakından takip edeceklerini belirterek, “Ticari merkez konumundaki bu bölgeyi Malatya’ya yakışır hale getirerek katkı sağlamak istiyoruz. Misafirperverliklerinden dolayı tüm esnafımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Kurulacak komisyonun ilk etapta DSİ ve belediyelerle resmi temaslara başlayacağı bildirildi.
Esen: Malatya son bir ayda yerinde dönüşümde farkı belediyelerin gayreti ile bir nebze kapattı
DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, Malatya'da son bir ayda yerinde dönüşüm projelerinin belediyelerin gayreti ile bir nebze olsun kapatıldığını belirterek, "Ama sürenin kısa olması fırsat eşitliğini engelledi" dedi. Esen, dün itibariyle sona eren yerinde dönüşüm süresinin ise genişletilmesini talep etti.
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin yerinde dönüşüm sürecinde son bir ayda olağanüstü bir çalışma
Yerinde dönüşüm başvurularında Malatya'nın, diğer illere göre geride kaldığını ifade eden DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, "Mayıs ayı ortalarında Adıyaman'da bağımsız bölüm sayısı 16 binlere ulaşmışken Malatya 6 bin 500'lerde kalmıştı. Bu durum hem sektörümüz hem de vatandaşlarımız açısından ciddi bir sorun teşkil ediyordu." dedi.
Esen, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyesi İmar İşleri Müdürlüklerinin oda, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli çalışarak sürece hız kazandırdığını belirterek, "Son bir ayda belediyelerdeki teknik personeller gece gündüz, hafta sonu demeden çalıştı. Neredeyse iki yıla eşdeğer ruhsat üretimi sağlandı. Bu sayede yerinde dönüşüm şartlarını sağlayan vatandaşlarımız hibe ve kredi imkanlarından faydalanabilecek" ifadelerini kullandı.
Belediye başkanlarına ve teknik ekibe teşekkür eden Esen, bu gayretin kentin genel idari işleyişine de örnek olmasını temenni ettiklerini söyledi.
"İstanbul'daki teşvikler Malatya'ya da uygulanmalı"
Yerinde dönüşüm süresinin 30 Haziran'la sınırlı tutulmasının sektörde memnuniyetsizlik oluşturduğunu kaydeden Esen, "Bakanlığımızın teşvikleri tüm yapılarda ve daha uzun vadeli olarak sunması sektör açısından daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Yerinde dönüşüm ile kentsel dönüşüm süreçlerinin entegre edilmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Deprem riski yüksek illerde dönüşüm şartlarının iyileştirilmesini talep ettiklerini vurgulayan Esen, "İstanbul'da dönüşüm paketinde KDV oranı yüzde 1 iken Malatya'da yüzde 20. Bu da 120 metrekarelik bir konutta 400 ila 500 bin TL arasında ek maliyet anlamına geliyor. Bu adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz." diye konuştu.
Esen, DAİMFED olarak sistemin gelişmesi adına çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme





