Yetiş ya Hızır,
Darda kalana yetiş
Hasta yatağında yatan hastalara yetiş
Darda kaldım yetiş ya boz atlı Hızır.
Hızır ayı ocak sonu ve şubat ayı olarak bilinir. Alevi inancına göre eskiden Hızır ayı geldiğinde evler temizlenir gelecek misafirlerin şahsında haneye Hızır uğrayacağına inanılırdı. Evlerin kapısı açık bırakılırdı gece Hızır gelir diye, un ve zarğa çuvalları ağzı açık bırakılırdı bereket boluk girsin diye.
İnanca göre Hızır; Bazen fakır Bazen vezir kılığında.
Bazısında Hızır Ak sakalı. Kimi zamansa Boz atlı Hızır. Ya da Döşürcü kılığında görünür. Alevilerin hızır anlayışı
"ete kemiğe büründüm"
yunus gibi göründüm diyen yunus emrenin felsefesinde kendini bulur.
Hızır günü
Bir çok yörede farklı etkinliklerle kutlanır, lokmalar pişirilir, katmer, kümbe yapılır. gözlemeler, yağlı ekmekler hazırlanır. "günün anlamına uygun etkinlikler düzenlenir" Dua, duvaz eşliginde lokmalar dağıtılır.
Ancak bir çok yörede olduğu gibi bizim oralarda Hızır lokması bu şekilde yapılırdı genelde cuma günü lokmalar hazırlanırdı gözleme(şıdık),katmer,kümbe yapılırdı akşam oldumu herkes lokmasını alırdı. Rehber Dedenin evine giderlerdi günün anlamına uygun riyevetlere göre Hızır anlatılırdı,sohbetler edilirdi köyde bir ihtiyaçlı varsa yardım edilmesini isterledi, cemata gelemiyen yaşlı ve Hasta varsa onların lokmasını evine gönderirlerdi, cemaatın selâmlarını iletirlerdi, komşular arasında bir küskünlük varsa sulh edip rızalık isterlerdi,
Gecenin ilerliyen saatlerde gelen lokmaları tepsilere doldurup hazırlarlardı Dede dua verdikten sonra lokmaları dağıtırlardı.