Çiftçi Destek Bekliyor - Hamit KİRAZ

Çiftçi Destek Bekliyor


Çiftçi mazot alamıyor. Çiftçi üretmek için ne mazot parasına ne de gübre parasına yetişemiyor, Kamu otorite ise tarlanızı sürmeseniz / üretemezseniz kiraya verilecek diye taahhütte bulunacak diyor.

Hamit KİRAZ'ın Kaleminden

        Çiftçi mazot alamıyor.  çiftçi üretmek için ne mazot parasına ne de gübre parasına yetişemiyor, Kamu otorite ise tarlanızı sürmeseniz/üretemezseniz  kiraya verilecek diye taahhütte bulunacak diyor.

         Önce Hazineye ait köylü tarafından tarım ve ziraat yapmak için emek çeken ecrimisili yatıran  hazine arazilerini çiftçiye kiraya verin, mazot gübre desteğide verin sonra da deyin ki, ekip biçmesen elinizde alıp ekip biçene kiraya vereceğiz bu doğru olur.

        İkincisi yine tapusu Hazineye ait  tarıma elverişli Hazine arazilerini tarıma açın ve tarım yapan çiftçilere  kiraya verin, yine deyin ki ekemezseniz ekene kiraya vereceğiz deyin.

         Bu istek yılardır köylü tarafından  devletten isteniyor ama sonuç yok. Birde çiftçiye sorun tarlasını niye ekip biçmiyor, tarlasınamı küsmüş yoksa ihtiyacımı yok, biri sorsa çiftçi niye ekmediğini söyler. Ekersem zarar ediyorum der.

"Zararımı karşılayacaksan ekeyim der."

        Çiftçi kiralasa da kendi tapulu malıda olsa, artık kara sabanla bile sürecek hali yok tabiki, mazotla sürecek. Tarım bakanlığı yerel yönetimler, eskiden kara sabanla ekilen, orakla biçilen tarlanın başına kadar makinaların, tröktürün, biçerin gideceği yolu açsın, tarlayı düzeltmesine destek ver ve çiftçinin emeğinin karşılığını alacağını garanti et.  Bak o zaman çiftçi nasıl ekiyor gör.

        Eskileri bir hatırlasak, kara sabanla öküzle dağ taş sürülürdü, yapılan tarımın maliyet bu kadar değildi mazot gübre kulanılmazdı,  allah ne verdiyse "eskiler şöyle derdi, reşberin yömyesi çanağa gelirse iyi çanağ yöremizde kulanılan bir teneke buğdayın 4/1 yani bir teneke buğday 16 kilo olduğuna göre,  dört biri 4 kilo  eder bugünki buğday fiatı 7tl. olsa yömyesi 28tl geliyor  "ŞUANDA  28tl 1.LİTRE MAZOT ALINAMIYOR,"

        Şimdi, çiftçiye gelde bu mazot fiyatıyla bu gübreyle fiyatıyla tarım yap, tarlanı boş bırakma de. Çiftçi nasıl eksin  hesap ortada. Yoksa çiftçi kâr'ındamı kaçıyor.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
19Ekm

Beydağına Derdimi Döktüm

31Ağs

Hizmet Haktır;

19Ağs

Tek Derdim Hizmetti

08Ağs

Benim Tek Derdim Hizmet; 2 Bölüm

08Haz

Evim Yok Evim...