Malatya Tanıtım Günlerine Dair… - Kayhan İNCEOĞLU

Malatya Tanıtım Günlerine Dair…


      Şehrimiz Malatya’nın tanıtımına katkı sunmak adına her alanda turizm ve gastronomi konusunda hak ettiği konuma getirilmesi için bir araya gelinerek yapılan organizasyon haftalar önce şehrin bütününe temas ettirilerek çalışmalar ve hazırlıklar yapılmıştı.

          İstanbul Yenikapı’da gerçekleştirilen Malatya günlerine sabah 04.50 de servisler bizi yolculuk için eski belediyenin oradan alırken gelen basın mensubu arkadaşlarımızın neşesi ve heyecanı gözlerinden okunuyordu. Sonuçta Malatya’nın tanıtımına, ekonomisine katkı sunacak çalışmalarda bizlerinde bir tutam çorbada tuzu olacağı için herkes heyecanlıydı.

        Nihayetinde Perşembe günü 07.40 ta kalkan uçak ile İstanbul’a sağ salim vardık. Bizler ile uçakta seyahat eden İlçe Belediye Başkanları ile neşeli bir sohbetin ardından seyahat sonu ayrılırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal tesislerinde kahvaltı programıyla kahvaltılarımızı yaparak Lalelide ki konaklayacağımız otele saat 11.00 gibi vardık.

Organizasyon’a MASTÖB Katılmamalıydı!

          Buraya kadar her şey normal; bir saatlik yerleşme sonucu gittiğimiz Yenikapı’da ki Malatya Tanıtım günlerinin yapılacağı alana bazı arkadaşlarımız hariç vardık. İlk göze çarpan ise Organizasyonu yapan MASTÖB Yetkililerinden sadece Dilekliler Dernek Başkanı Ali Karadoğan’ın alanda bulunması bizlere Hoş geldiniz, demesiydi.

          Pütürge Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Osman Dursun Başkanı ayrıca tebrik ediyorum. 3 gün boyunca bizlerin yanında oldu. Gelen arkadaşlarla ilgilendi, en azından sıcak ilgi gösterdi. MASTÖB Genel Başkanı gibi 18.00 da açılışı olan organizasyonu kendilerinin yaptığı programa yarım saat kala gelmedi. Bir Hoş geldiniz bile demedi. Kaldı ki İstanbul’dan gelenler olduğunda Malatya Basını hemen yanlarında olur Hoş geldiniz diyerek haberlerini en güzel şekilde hemşerilerinin yapardı. Durum Malatya’dan İstanbul’a gidince öyle olmadığı görüldü. Eskilerin deyimiyle “Takke düştü Kel Göründü” misali samimiyette ortaya çıkmış oldu.

        Yenikapı Malatya Günlerinde günde bir kahvaltı ve bir öğle yemeği Basın Mensuplarına verilirken Akşam kendi imkanlarıyla yemeğini yiyen basın mensubu arkadaşlar İstanbuldakileri Malatya'dan soyutlanmış diyeyim gördüğüm resim bu çünkü akşam bir çay içmede buluşalım nezaketini dahi göstermemeleri üzdü. Malatyalı sıcak kanlı kadirşinast, memleket sevdalısıdır. 44 ü gördüğünde tanımasada hemşerim diyendir. 

          Bu etkinlikte Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan ve Malatya Valimizden isteğimiz bir daha ki etkinliklerde İstanbul’dan hiçbir kuruluşun dahil olmaması yönünde olacaktır.

          Açılışta yaşanan rezalet Malatya’da kara bir leke olarak tarihe not düştü. “Ortak Payda Malatya” dediğimiz Malatya günlerinde siyasetin bulaştırılması hepimizi derinden üzdü. Sayın Valimiz ve özellikle Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın özverili ve başarılı çalışmalarını gölgelemek isteyen karanlık odaklar yine iş başındaydı.

        Bari kendinize saygınız yok ise Malatyalılara saygınız olaydı. Canlı verilen görüntüler, Malatya’ya ve Malatyalılara yakışmayacak görüntüler herkesin tepkisini çekti. Bunun ne izahı ne de savunulacak bir tarafı var. Biz birlikte güçlüyüz ve büyük bir Malatyalı aileyiz.

          Dikkatimi çeken bir diğer konu ise İstanbul’da dernek ve Federasyonların tamamına yakınının birbirleriyle ters olmasıydı, bir araya gelmemeleri… Malatyalı sormaz mı? “Kardeşim derdiniz ne” diye. Bu saatten sonra bizlere ne anlatacaksınız. Bunu da merak ediyorum.

Stantlar ve Yöresel Ürünler

          Kapalı alanda Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeler stantlarını hazırlamışlardı. Stantlarda da çok büyük eksiklikler vardı. En güzel stand Battalgazi Belediyesi, Yazıhan Belediyesi ve Malatya Valiliğinindi.

          Aslına ve konsepte uygun olarak dizayn edilmiş stantlarda özellikle tanıtıma yönelik Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder Başkanımı ve ekibini ayrıca AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Sayın Basri Kahveci’yi yürekten kutluyorum. Tarihiyle, Yöresel ürünleriyle, geçmişiyle, gelenlere gösterdikleri samimiyetle Malatyalılığı ön planda tutmaları takdire şayandı. Hele Malatya’nın meşhur Kayısı Döneri, çerezi yanında Tandır ekmeğinin ikramı Malatya cömertliğini de göz önüne serdi. Gelenlerle tek, tek ilgilenmeleri ise takdir kazandı.

        Malatya’ya Şehit ateşi düştüğünde sadece ve sadece Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Sayın İsmet Sarıgül Başkan’ın davul çalan zurnacılara, “Kardeşim şehidimiz var, davul çalmayın” demesi herkesin yüreğine dokundu, memnun etti.

          Akçadağ Belediyesinin açtığı stant, en kalabalık stanttı. Bazı mahalle muhtarları ve meclis üyeleri yoğunluklu gelmişlerdi. Lakin Akçadağ’ın gururu Dünya Boks Şampiyonu Hatice Akbaş’ın bir resminin dahi stantta asılı olmayışı, bir üst lige çıkan Akçadağ spor’un esamesinin stantta olmayışı tepkiye neden oldu. Getirilen Akçadağ armudu ve yeni çıkan Alıç ziyaretçilere ikram edildi.

          Battalgazi Kadın Kooperatifinin sadece Battalgazi ilçesinde kooperatifteki hanımlar tarafından özenle hazırlanmış ürünleri cüzi kar oranıyla sadece tanıtıma yönelik gurbetteki Malatyalılara ulaştırması büyük beğeni aldı. Kooperatif Başkanı Sayın Yıldız Güder Hanımefendi’nin 3 gün boyunca hanımlarla birlikte stantta yöresel ürünleri ziyaretçilere tanıtması örnek bir davranıştı.

          Yazıhan Belediyesinin standı yine yöresel dokuma halıları ile Yazıhan’ın gelenek ve göreneklerini ziyaretçilere tanıtma fırsatını yakaladı. Sayın Yazıhan Kaymakamı ile Belediye Başkanı Nevzat Öztürk’ün meclis üyeleriyle birlikte stantta ziyaretçilerle sıcak ilgileri yoğunluk yaşanmasına vesile oldu.

          Doğanşehir Belediyesinin standında meşhur Doğanşehir elması gelen ziyaretçilere ikram edilirken tadına bakanlardan tam not aldı. Sayın Durali Zelyurt Başkan gelen misafirleri en iyi şekilde ağırladı.

          Yöresel ürünlerin satıldığı çadırda ise Malatya’dan sadece yerli olarak Doçent Kavurma, sucuk, Pastırma işletmesini, Padişah Kayısıyı, Arapgir ve Pütürge Belediyesinin satış stantlarını tebrik ediyorum. Özellikle Arapgir Belediyesi standında Arapgir biberi, domatesi başta olmak üzere reyhanı ve onlarca ürünü kapış, kapış alındı. Padişah Kayısı Ürünleri tercih edildi.

           Yemek sektörü ise sınıfta kaldı. Malatya ile ilgi ve alakası olmayan her etkinlikte hazır olan işletmeler yine iş başındaydı. Arkadaş Malatya tanıtım günleri ise Malatya yöresel ürünlerinin olması gerekmez miydi?

          Velhasıl 2 gece 3 günlük tanıtım günlerinde Cumartesi ve Pazar günü yoğun kalabalığa rağmen Protokol krizi ve siyasetin yansımaları daha çok konuşulacağa benzer.

Başkan Gürkan ve Vali Şahin’den Özür Dilenmeli

          Haftalar öncesi büyük özveriyle hazırlanan Malatya buluşmaları etkinliğinde İstanbul kanadının Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan’dan ve Malatya Valisi Sayın Hulusi Şahin’den yapılanlardan dolayı özür dilemeleri gerekmektedir. Bu kadar acemice iş yapılamazdı.

      Ayrıca Malatya’dan İstanbul’a gelen Basın Mensupları da bir özür bekliyor. Sayın MASTÖB Yetkililerinden ve diğer STK lardan. Bu kadar ilgisiz olmaları arkadaşları derinden üzdü. Ne gelirken ne de giderken bir kuruluş ilgili olmadı.

      Gelirken aynı uçakta seyahat ettiğimiz Battalgazi Belediye Başkanımız 3 gün boyunca bir eksiğiniz bir ihtiyacınız var mı diyen Sayın Osman Güder oldu. Battalgazi ilçesindeki yatırımları, hizmetleri, çalışmaları devamlı gündeme getirip takdir ederken bu incelik ve zarafeti karşısında etkilenmemek ve helal olsun Osman Başkan dememek elde değil.

Tanıtımı Farklı Açılardan Yapmak Elzemdir

          Bir ilin her konuda tanıtımının yapılması elbette çok emek ve gayret ister. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Sayın Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çınar, Yazıhan Belediye Başkanı Sayın Nevzat Öztürk’ün, Doğanşehir Belediye Başkanı Sayın Durali Zelyurt’un yaptıkları gayret ve çabayı diğer belediyelerden de görmek isterdik.

         Maalesef sadece stant açılıp 2 broşür dağıtmakla bu iş olmuyor. Bunun yerine bundan sonraki süreçlerde iller bazında basın mensuplarını şehrimize getirelim. Sayfalarında Malatya’nın tanıtımını yapsınlar, gelin Üniversitelerimiz ile birlikte Akademik uluslararası konferans ve seminerleri ilimizde yapılmasına zemin hazırlayalım, ülkelerin konsoloslarını misafir edelim, Tur operatörlerini misafir edelim.

          Böylece İstanbul’a harcanan paradan daha az masraflı olur. Malatya esnafına katkısı olur, ekonomi canlanır. Buram, buram Tarih kokan ve Medeniyetin beşiği Malatya’yı her yönüyle daha güzel tanıtalım. Bu da insanların Malatya’ya gelmesiyle görmesiyle olur. Arslantepe gibi Ulu Cami gibi, Somuncu baba gibi, daha birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı tarihi eserler ile tescilli Malatya’yı birlikte ayağa kaldıralım.

Pütürge üzerinden Nemrut’a açılacak yol güzergâhı hem ülkeye hem de Malatya’ya çok büyük kazanımları olacaktır.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI